4 februari, kl 08:30 - Direktsänt frukostseminarium om skolungdomar och hur vi ska locka dem till en framtid inom IT!

Stockholm IT Region bjuder den 4 februari kl. 08:30-10.00 in till ett frukostseminarium för att presentera några av aktörerna och de elever som deltar i tävlingen Next Up. Vid seminariet kommer även en diskussion föras kring hur skola och arbetsliv i Stockholm ska kunna samverka för att ge elever, främst tjejer, en breddad bild av den mer tekniskt präglade delen av arbetslivet. Medverkar gör bland andra skolborgarrådet Lotta Edholm och Johan Törnroth, förbundsstyrelseledamot i Lärarförbundet.

Rapport efter rapport, mätning efter mätning visar på ett starkt sug efter kompetens inom IT-området. Trots detta tvekar många ungdomar, däribland de flesta tjejer, inför en karriär inom IT. För att söka råda bot på detta har ett initiativ nu tagits, i form av tävlingen Next Up. Lag med åttondeklassare ska under första halvan av vårterminen, som en del i den ordinarie undervisningen, ta fram förslag på lösningar kopplade till ett antal ”case” från välkända IT-företag. I början av april kommer förslagen att presenteras för företagen, och vinnande skola får 25 000 kr.

Bakom initiativet står branschorganisationen IT&Telekomföretagen, och i tävlingen deltar ett femtontal IT-företag och andra samarbetspartners, som Stockholm IT Region.

Program:

08.30 Välkommen!
Genomgång och presentation av Next Up
Fredrik von Essen, IT&Telekomföretagen

08.45 Vad tycker eleverna?
Två elever från Källtorpsskolan, en av de deltagande skolorna i Next Up, samt deras rektor Marie-Louise Yllner-Geuken, under utfrågning av moderator.

08.55 Diskussion/debatt
Jenny Visén, IT-konsult, Sogeti
Lotta Edholm, skolborgarråd, Stockholms stad
Fredrik von Essen, näringspolitisk expert, IT&Telekomföretagen
Elin Frejd, public relations manager, Academic Work
Johan Törnroth, förbundsstyrelseledamot, Lärarförbundet och ordförande i Stockholms lokalavdelning.

09.25 Sammanfattning
Moderator och Fredrik von Essen

Eventet direktsänds 08:30-09:30 på Stockholm IT Regions webbplats, öppnas i nytt fönster.