Dags för final i Next Up

Nu på torsdag den 3 april är det dags för final i Next Up, tävlingen där nio Stockholmsskolor tävlar lagvis med att lösa verklighetsbaserade problem från några av Sveriges ledande IT-företag. Eleverna som går i åttonde klass leds av kvinnliga högskolestuderande inom IT som, tillsammans med tjugotalet partnerföretag, deltar i IT&Telekomföretagens jakt på framtidens digitala talanger.

Under våren har de tävlande lagen arbetat med sina tävlingsbidrag som en del av undervisningen, och genom det fått testa på vad ett arbete inom IT kan innebära. Under finaldagen i Kista presenterar lagen enskilt sina två förberedda lösningar för jurygrupper bestående av företagsrepresentanter, rektorer, entreprenörer och användarexperter, som gör en sammantagen bedömning av de tävlande lagens arbetsprocess, problemlösning och presentation.

De tre lag som fått flest poäng går vidare till finalen, där de ställs inför sin sista utmaning: ett helt nytt problem som de får två timmar på sig att lösa och sedan presentera inför alla sina medtävlande, och en helt ny jury. 

Klockan 17 kommer det stå klart vilket lag som står som vinnare av Next Up 2014 – och får åka hem med en check värd 25 000 kronor till sin klasskassa.

Inspiration och prova-på

Dagen före finaldagen, den 2 april, laddar de tävlande lagen upp tillsammans med sina lärare och lagledare med en inspirerande studieresa till några av Sveriges mest framträdande IT-företag i Stockholm – Google, Stardoll, iZettle, Paradox Interactive och King.

Under tävlingsdagen erbjuds eleverna också ett antal prova-på-aktiviteter parallellt med tävlingar och presentationer. Exempelvis:

  • KinectFusion: Testa att 3D-modellera världen med hjälp av Kinect.
  • 3D-printer: Gör ditt eget iPhoneskal med hjälp av en 3D-skrivare.
  • Makey Makey: Tävling – Kom på den mest kreativa kontrollen för att varva en utvald Super Mario Speedrun-bana på snabbast tid för att vinna ett Makey Makey-kit.
  • Oculus Rift: Med virtual reality-visiret Oculus Rift gestaltar du en delfin som ska fuska sig igenom ett prov utan att upptäckas.
     

Finalen av Next Up 2014 äger rum i “Ärvinge Affärsteater”, Kronborgsgränd 1, i Kista.

Se programmet för finaldagen och läs mer på Next Ups egen webbplats.

Next Up fortsätter efter finalen

Tävlingen Next Up är ett strategiskt initiativ från IT&Telekomföretagen, i syfte att långsiktigt locka unga människor med såväl innovationskraft som spjutsspetstalang till IT-sektorn. Tävlingen är tänkt att bli ett årligen återkommande, och en uppskalning till ytterligare tre orter i Sverige planeras under 2015.

– I åratal har vi talat om att IT och andra teknikbranscher måste in tidigare i skolans årskurser. Inte minst för att just unga tjejer ska förstå vilka spännande IT-yrken det finns att välja på. Genom Next Up kommer vi äntligen till skott, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen.