Framtidens Karriär – It & Data intervjuar Johanna Berlinde, womentorpristagare 2015

I senaste upplagan av bransch- och karriärstidningen Framtidens Karriär – It & Data intervjuas Johanna Berlinde, VP & Head of Media and Entertainment Telia Sonera.

Johanna Berlinde, vice president och chef för TV and Media på TeliaSonera, mottagare av Womentorpriset 2015. Foto David Bicho

Företags affärer gynnas av en jämn balans mellan andelen kvinnliga och manliga medarbetare. Det anser Johanna Berlinde, vice president och chef för TV and Media på TeliaSonera, som fick Womentorpriset 2015.

Enligt Womentor-juryns motivering har Johanna Berlinde under lång tid, både i praktiken och i egenskap av förebild, bidragit till att markant öka andelen kvinnor på medarbetar- och ledningspositioner i de organisationer hon varit verksam i.

– Jag är ganska duktig på att se vilken potential olika individer har. Många kvinnor kliver inte själva upp på barrikaderna och säger att de vill bli chef. Om jag känner att jag verkligen tror på någon är jag bra på att peppa den personen att våga satsa.

I juryns motivering nämns också att Johanna Berlinde såväl formellt som informellt har varit mentor åt både kvinnor och män.

– Jag tror att mentorer gör stor nytta för sina adepter. Jag har själv haft mentor vid ett par tillfällen. Det är mycket värdefullt att ha tillgång till en erfaren person som man kan diskutera både stort och smått med.

Johanna Berlinde har några råd till kvinnor som vill göra karriär i såväl telekombranschen som i andra branscher.

– De ska vara medvetna om att de med all sannolikhet har en mycket större potential än de tror. De ska också vara medvetna om att de inte är ensamma. De kan ta reda på hur det företag de kanske ska börja jobba på arbetar med jämställdhetsfrågor. Ett gott råd är också att de alltid bör lägga ned lite tid på att odla och vårda sina nätverk, säger Johanna Berlinde.

Intervjun publicerades i sin helhet i Framtidens Karriär – It & Data 2016-02-09


Framtidens Karriär – Ingenjör och Framtidens Karriär – It & Data publiceras både som magasin och som webbtidning på www.framtidenskarriar.se.