Fakta

Våra faktasidor har innehåll som är lite mer statiskt än nyheter, som är mest aktuella just när de publiceras!


IT&Telekomföretagens frågor och svar om bluffsamtal – ring inte tillbaka!

Många människor i Sverige har nyligen fått okända telefonsamtal från ett telefonnummer som börjar med landskoden för Somalia +252 eller med landsnummer +248 Seychellerna utan att ha någon anknytning till dessa länder. Syftet med dessa så kallade bluffsamtal är troligtvis bedrägligt, enligt polisen. Att bli uppringd eller besvara samtalet kostar ingenting, men den som ringer tillbaka riskerar att få betala hundratals kronor för samtalet.

Avtalsförhandlingar - så funkar det!

Den svenska modellen för reglering av arbetsmarknaden består av två delar: ett grundläggande regelverk av lagar som gäller för alla och därtill kollektivavtal som reglerar anställningsvillkoren i varje bransch. Ett kollektivavtal gäller under en viss period, normalt mellan 1 år till 3 år. Målsättningen är att ett nytt avtal tecknas innan det tidigare löper ut.

IT&Telekomföretagen om blockeringsdomen - frågor och svar

Nyligen slog den nyinrättade Patent- och marknadsöverdomstolen fast att en internetleverantör, Bredbandsbolaget, genom tekniska blockeringsåtgärder ska hindra sina kunders tillgång till sajter (The Pirate Bay och Swefilmer) som bryter mot upphovsrätten på internet. Blockeringsdomen får verkningar för alla internetleverantörer. IT&Telekomföretagen som branschorganisation är kritisk till domen som radikalt ändrar rättsläget för svenska internetoperatörer och lämnar många frågor obesvarade.

Överenskommelse om Flexpension

Almegas samtliga förbund, däribland IT&Telekomföretagen, har tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer slutit en överenskommelse som löser en av de svåraste konfliktfrågorna på svensk arbetsmarknad – frågan om avsättning till Flexpension. Vi har enats om ett paket innehållande åtta olika delar där införande av Flexpension i tjänsteföretag är en av delarna. I paketet har vi på flera viktiga punkter utvecklat och moderniserat kollektivavtalen.

Visa fler…